kapitola 1
Míša
Terezka odešla pro jogurt, ležel jsem ve své posteli a bál jsem se cokoliv říci v krku jsem měl obrovský knedlík a chtělo se mi pořád brečet.Nevím proč,ale vůbec jsem nerozuměl tomu,co se okolo mě děje.Terezka se vrátila s jogurtem a sedla si ke mě, Teta šla ke stolu a vzala do ruky malej ručník s tkaničkama.Uvázala mi to okolo krku a já raději neprotestoval. Měl jsem strach cokoliv říci. "No máš hezkej bryndáček" řekla a to samé dala i Tomášovi. Odešla z pokoje a šla Tomášovi pro jídlo. Mě terezka krmila jogurtem, byl jahodový a chutnal mi. Teta se vrátila s jídlem a sedla si k Tomášovi. "Já sám mami" řekl ji prosebně,ale nepochodil "tak podívej žádné sám.Teď ne jen abychom si dali pravidla,tak krmit tě budou pouze dospělí. Jako Míšu budou krmit dospělí.Táta ti dělá postranice jako má Míša.Žádné lezení z postelí a to platí pro oba.Jen mi řekneme kdy můžete vstávat.Koupat vás budeme také jasný." Tomáš přikývl a začal jíst.Když ho teta nakrmila,vzala láhev s čajem a Tomáš začal pít.Mě dala Terezka taky napít. Potom nás oba uložili ke spánku. Vytáhli mi postranice a zajistili.Odešli z pokoje a zůstali jsme v pokoji sami. Začal jsem brečet " Míšo, proč brečíš" Zeptal se mě Tomáš. "Kde je Terezka?" Zeptal jsem se, chyběla mi a já byl rád když byla semnou. Šla dolů s rodiči, neboj budeme tu spolu a v noci tady Terezka bude" Usínal jsem, cítil ksem na sobě únavu. Stál jsem na louce, vítr se opíral do trávy a lehce ji učesával."Míšo!!!" Ozývalo se okolo mě,ale nikoho jsem neviděl.Chtěl jsem se pohnout,ale nešlo to. Ten hlas sse ke mě přibližoval a volání bylo zřetelnější. "Míííšoooo!!!" Dostal jsem strach a chtěl se pohnout.Vůbec to nešlo "Pusť mě!!!!!!!" Začal jsem křičet. "ššš sluníčko moje prober se" Otevřel jsem oči stála u mě Terezka a měla postranici dole. "něco se ti zdálo, už je dobře." Hladila mě a dala mi pusu. Brečel jsem a Terezka mě obejmula jako když byla u mě Lucka. "Co se ti zdálo maličkej" zeptala se mě a hladila mě po zádech. "držel mě a nechtěl mě pustit" řekl jsem ji a z očí mi tekly slzy. "a kdo tě držel?Ty se celej třeseš. Už je to dobrý držím tě u sebe." Plakal jsem a nevěděl jsem co to bylo. Terezka mě položila a sáhla mi do plenek. "Terezko, já chci hodně čůrat." Ozval se Tomáš, Terezka se na něj podívala a usmála se. "No měla jsem jedno miminko a teď mám dvě.Míša je taky počůranej." Pohladila mě po hlavě "vydrž zlatíčko moje." Šla k Tomikovi a položila ho na záda.Začala mu rukou masírovat bříško, jako to udělala u mě, když jsem nechtěl kakat. Začal brečet "nech toho" chytil ji za ruku,ale Terezka dál pokračovala."No vidíš Tomiku už čůráš jsi šikulka." Do pokoje přišla teta a viděla Terezku u Toma usmála se. "Jsem ráda, že jsi to pochopila." Nevím proč ji to řekla.Terezka mě zvedla a položila si mě na přebalovací pult.Svlékla mě z pyžama a rozbalila plenku."Miminka dvě počůraný,ale moje." Zasmála se a začala otírat.Pak vzala olejíček a natřela mi celé tělo.Pak nějaký bilý prášek a ten mi nasypala do rozkroku.Zabalila mě do plenek a natáhla přez ně nějaké igelitové kalhotky. Přez hlavu mi navlékla tričko a opatrně mi provlékla zavázané ruce rukávama.Stáhla to do rozkroku a zapnula.Zvedla mě do náruče a dala mi pusu.Položila mě zpět do postýlky.Pak si vzala Tomika a udělala s ním to samé." nestyď se šmudlo.Nahého už jsem tě taky viděla.Jů ale ty jsi pořádně počůranej,ale můj i mamky." Zasmála se. Teta si vzala láhev s čajem a sedla si ke mě. Dala mi dudlík od láhve do pusy a začal jsem pít. Terezka dala pít Tomášovi "Tak kluci a teď si vás vezmem dolů na telku" řekla teta a poslala Tomáše dolů.Jak byl v plenkách šel ze schodů opatrně a přidržoval se zábradlí.Asi se mu špatně chodilo jak měl v rozkroku ty plenky. Mě držela Terezka v náručí cítil jsem se u ní bezpečně. Dole mě položila na sedačku a pustila nám pohádky.Dávali Toma a Jerryho, vzpomněl jsem si na poslední den,kdy jsem viděl mámu.To jsem zrovna na tohle koukal.Začali mi téct slzy "tak co nás trápí" byla to teta,sedla si ke mně. "Na tohle jsem koukal když maminka odjela." Usmála se na mě "dáme něco veselejšího ano" Vstala a pustila na dvd Jen Počkej. Terezka si sedla k nám, Tomáš se k ní naklonil a šeptal "co když budu chtít kadit." řekl polohlasně "můžeš" odpověděla mu Terezka. Tomáš moc nadšeně nevypadal. "Můžu vedle Míši?" Zeptal se Tomáš Terezky, ta se usmála a pustila ho ke mě. Sedl si a dal si polštář na nohy, Položil jsem si na něj hlavu a koukal jsem na telku. Do obýváku vešel Filip "čau mimina" řekl. "Filipe!? Co jsme si řekli." Zahartusila na něj teta."Já to nemyslel špatně" odpověděl ji a díval se do země. "No tak mají snad jména ne" řekla mu naštvaně. "Ahoj kluci, Terezko máš jít ven za tátou." Řekl Filip a sedl si k nám. Terezka poděkovala a šla ven. Měl jsem z toho divný pocit, že jsem tam, kde je teta s Filipem,ale ona si nás nevšímala a vařila v kuchyni. Jen počkej končilo a do pokoje vešel strejda s Terezkou a nějakým pánem. "Chcete být tady a nebo nahoře?" Zeptal se ho strýc. "Lépe asi sám s chlapcem." Řekl mu ten pán.Strejda ke mě přišel,vzal mě do náruče a nesl mě nahoru.Nevěděl jsem kdo to je a měl jsem strach. Přišli jsme do našeho pokoje a strejda mě položil do postele."Budeme dole,kdyby něco. Chtěl odejít,ale já začal plakat "kam jdeš?" Zeptal jsem se ho vzlykavě "a kde je Terezka?" Zeptal jsem se ho. Ten pán si ke mě sednul " ahoj, jsem doktor Pavlík a chtěl bych si s tebou chvilku povídat můžu?" Zeptal se mě a já trochu nejistě kývnul.On pak pokynul hlavou strejdovi a ten odešel. "Tak já bych si chtěl s tebou povídat o tobě. Jak se ti tady líbí?" Mlčel jsem, vůbec jsem nevěděl co mu mám říct. "Míšo, můžu ti tak říkat." Kývnul jsem hlavou. "Nemusíš se bát, všechno co si řekneme, bude pouze mezi námi." "nevím" řekl jsem mu a on se usmál. "A chceš tady zůstat?" Zeptal se a já pokýval hlavou. "bojím se tety a Filipa" začal jsem plakat " vím co se ti tady stalo.A ty se bojíš, že na tebe bude teta zlá a proč? Kvůli tomu počůrávání?" Kývl jsem a bylo mi divně, když o tom začal mluvit. "Podívej,ty procházíš obdobím, které je pro tebe moc těžké a proto se ti stává, že se počůráš.A já ti budu pomáhat,aby jsi se toho problému zbavil.Tak že si najdeme nějakou pohádku o zlém černokněžníkovi a ten černokněžník bude ten náš problém.A až ho spolu zahubíme,tak se toho problému zbavime." Podíval jsem se na něj "a co maminka s tatínkem,ten černokněžník je zabil?" Zeptal jsem se a začal opět plakat. Podíval se na mě a utřel mi slzy "Tvoje maminka s tatínkem jsou tady" sáhl mi na hlavu prstem "a tady v srdíčku" ukázal mi na srdce. " vím, že to moc bolí,ale vždycky, když nekoho ztratíš a moc to bolí, přijde někdo, kdo ti bude chtít dát lásku a bude se pokoušet vynahrazovat ti tu bolest láskou.Třeba Terezka, jestli ji máš rád." Řekl mi a já přikývl. "Tak a i když Terezka není tvá maminka, tak ti pomáhá, aby jsi měl někoho, kdo ti pomůže na maminku nezapomenout,ale bude ti ji malinko nahrazovat." " a proč jsem nemohl jít s maminkou?" zeptal jsem se. " Protože to by maminku s tatínkem bolelo víc jak tebe i tam,kde jsou teď.Maminka by nechtěla, abys umřel, maminka chce,abys tady zůstal, protože tě tady potřebují.Kdo jiný než ty, je má tolik rád a bude jim dělat radost tím, že vyroste a ukáže jim, že tady zůstal proto,aby svou rodinu nezklamal." Plakal jsem, protože největší radost bych měl,kdyby byla moje maminka se mnou.Moc jsem nechápal, co mi říkal,ale když o tom mluvil, stýskalo se mi víc než před tím. "Chci Terezku" řekl jsem mu a brečel jsem, po mých slovech vstal a odešel. Vrátil se i s Terezkou, která ke mě přišla a utřela mi oči. Dala mi pusu a hladila mě po tváři "copak sluníčko moje" usínal jsem, byl jsem nějaký unavený.Terezka u mě seděla a povídala si s tím doktorem. Vím, že to bylo o mě, ale během chvilky jsem spal.
Slyšel jsem hlasy "někdo se nám vyspinkal." Otevřel jsem oči a ležel jsem v obýváku. Vůbec jsem nevěděl, jak jsem se tam dostal. Podíval jsem se na kom ležím, byl to strejda. "No dobrý večer" Usmál se na mě. "Křičel jsi ze spaní,tak jsem tě vzala dolů" řekla mi teta. "Co to je za chlapa prosím tě, ten Pavlík?" Řekla teta Terezce "Prý potřeboval zjistit, kam až může zajít,ale Míša se psychicky vyčerpal.Ale já bych to teď nerozebirala." Odpověděla jí Terezka " kde je ten pán?" Zeptal jsem se. "Odjel a přijde jindy víš." Řekla mi Terezka a pohladila mě. "Já už nechci" řekl jsem ji a chtělo se mi brečet. "Teď se tím netrap, dáme si večeři?" Zeptala se teta a já přikývl.
Přinesla talíř a na něm byla rýže a nějaká omáčka s masem.Terezka mi uvázala bryndáček a teta mě začala krmit. Podíval jsem se jí do očí. Měla je nějaké červené a všiml jsem si, že je má mokré. Najednou odložila talíř a zvedla mě od strejdy.Vzala mě do náruče a pritiskla mě k sobě "promiň mi" Pořádně mě držela a asi brečela nevím.Opakovala pořád promiň a já byl zmatený. Pak mě posadila zpět na strejdu a vzala jídlo do ruky. "vidím to v jeho očích." Řekla jen a já nevěděl co vidí. Raději jsem se neptal. Byla jiná, jako by už nebyla zlá,ale pořád jsem cítil strach. "Dnes tě musíme umýt" řekla mi. Když jsem dojedl,dala mi napít a utřela mi pusu. Vzala mě a nesla mě nahoru.Terezka a Tomáš šli za námi. Vešla do pokoje a položila mě na ten prebalovací stůl.Začala mě svlékat, když mi sundala plenku ucítil jsem chlad "no hezky ses počůral, cítila jsem to, když jsem tě vzala do náruče, že čůráš." Šla do koupelny a přinesla si lavor s teplou vodou.Začala mě omývat žinkou.Trochu jsem se styděl, ležel jsem tam docela nahý.Nemohl jsem sám nic dělat.Pak si vzala plenky a podsunula mi je pod zadeček. Zabalila mě a oblékla mi igelitové kalhotky a bodýčko. Terezka stála u nás a usmívala se "tak vidíš šmudlo náš,nikdy není tak zle a nikdo není tak zlí jak se na první pohled zdá viď." Dala mi pusu a tetě taky.Pak jí něco pošeptala,ale já nevím co. Položila mě do mé postýlky "kde mám strejdu a dudu?" Zeptal jsem se. Zarazila se " Strejdu? Mám ho zavolat?" Terezka se rozesmála a vzala moji veverku "tohle je strejda" teta se zasmála a vzala Terezce dudlika z ruky.Dala mi ho do pusy " a teď spinkat.Tomiku" Tomáš k ní přišel a ona ho vysadila nahoru.Začala ho svlékat "Ale Tomik nám čůral konečně sám." Dala mu pusu,pak ho vzala a nesla ho do koupelny.Když ho vykoupala,tak ho přinesla zpět a zabalila ho do plenek.Dala mu dupačky se zipem na zádech "Tak a do postýlky, zítra nejdeš do školy,ale neboj půjdete oba jen co to vyřídim s tátou.Jmenuje se to stacionář to vám zítra vysvětlím." Položila ho do jeho postýlky a dala mu dudlika do pusy."A spinkat,dobrou noc." řekla teta a dala mu pusu. Terezka nám dala pusu oběma a řekla, že hned přijde, že se jen vykoupe. Ležel jsem v posteli a bylo mi nějak divně.Pořád jsem myslel na maminku a tatínka. Terezka se vrátila do pokoje a vzala prášek a čaj. "Tak dáme na noc tabletku" Vložila mi prášek do pusy a já ho zapil čajem." "Terezko, musím na velkou" ozval se Tomáš. "Pojď ke mě" Řekla mu Terezka a Tomáš k ní přišel. Položila ho vedle sebe "miminka nechodí na velkou." Řekla mu Já už to nevydržím, sundej mi to" řekl ji a začal brečet "ale no tak, ty troubelíku" Přivinula ho k sobě a začala mu mačkat břicho.Bylo slyšet, jak začal plnit plenku. "No a je to ani to nebolelo viď." Řekla mu,ale potom jsem už usnul,tak že nevím co bylo dál. V noci jsem se asi dvakrát probudil Terezka mě uklidňovala a dávala mi dudlika do pusy. Ráno, když jsem se vzbudil měl jsem dudlika stále v puse. "Ahoj srdíčko" řekla mi Terezka a dala mi pusu na dudlika. Do pokoje vešla teta. "Tak vstáváme kluci." Podívala se na nás "Tomiku,kde máš dudana" zeptala se a přišla k němu. Pomohla mu z postele a rozepla mu dupačky.Sáhla mu do plenky "někdo nám čůral" usmála se a začala ho svlékat. "Nečůrall jsem" řekl ji a ona mu ukázala mokrou plenku. "A mám pro vás překvapení, jmenuje se to relaxační dudlík a je to z Ameriky. Objednala jsem to včera,tak že do týdne je to tady.Terezko, běž připravit snídani, já je přebalim." Řekla a když skončila s tomem,vzala mě i s dudlikem z postýlk y. Když mě vzala do ruky a zvedla mě,tak jsem začal kadit.Držel jsem to dlouho.Zasmála se a držela mě v náručí. "jen kakej, budeš alespoň vyprázdněný.Zatlačil jsem pořádně, stejně mi nic jiného nezbylo.Hlavně jsem měl strach tetu neposlechnout. "Tomiku, běž za Terezkou a řekni, že Míšu musím pořádně umýt." Řekla teta a Tomáš odešel. Začala mě svlékat "víš co Míšo, máš krásné oči jako maminka a já jsem ráda , že tě tady mám." Řekla mi a mě se začali z očí koulet slzy. Pohladila mě "jen si poplač je to zdravější, než to v sobě dusit." Řekla a začala mě otírat.Pak mi celé tělo namazala olejíčkem a zasypala mě pudrem.Když mě zabalila do čistých plen,nesla mě dolů na když jsme došli do kuchyně řekla "hezky jsme se vykakali" trochu jsem se zastyděl. vzala mě k sobě, vyndala mi dudlíka a začala mě krmit chlebem a marmeládou. "Kde je strejda a Filip?" Zeptal jsem se " s plnou pusou, se nemluví a strejda je v práci a Filip ve škole." Vzala flašku a já začal pít, potom mě položila na sedačku k televizi. Tomáš přišel ke mě a teta nám pustila pohádku " buďte hodní a koukejte se." Řekla nám a pak si sedla v kuchyni s Terezkou a o něčem se bavily, vím jen, že to bylo něco o škole.
Pokračování příště......