Souhlasím s tímhle tématem, když už píšu pro lidi aby to četli, tak se snažím o nějakou úroveň. S jednou zajímavou výjimkou, kterou představuje autorský styl. Narazil jsem na internetu na jednu autorku povídek, která má sice češtinu dost mizernou, ale zároveň specifickou, s ráznou dikcí. Kupodivu mne její povídky oslovily, podepsala je jako "HAKIO".
Když špatný pravopis bije do očí a navíc jde o 1472. variaci masturbační fantazie typu maminka-plenky-přebalování-ponížení-kamarádi, tak už to ani nečtu. Přiznávám se, že nechápu smysl textu, proč něco psát/číst, když si to můžu představovat, s většími detaily a zajímavějším dějem. Spíš mne to burcuje k tomu, abych něco originálnějšího sám napsal. Eventuálně se pokusím.
Navíc podtrhávání překlepů a většiny chyb už dneska umí i běžné internetové prohlížeče, takže vymlouvat se na školu je u většiny chyb irelevantní. Přijde mi to jako protimluv a mrhání potenciálem, psát česky povídku a zprznit ji. Je nás, uživatelů českého jazyka, už jenom 10 milionů, tak bychom si tohohle kulturního pokladu měli, myslím, vážit. Ale pokud sami nepíšeme, tak jsou tyhle rejpy bohužel opravdu jen takovým elitistickým honěním dokolečka (circlejerking).
Tento příspěvek psal těžký disortografik (často vynechává slova a písmenka, protože myslí rychleji, než píše (a podtrhávání neexistujícího zatím neexistuje)). Kdyby to tu nebylo napsáno, asi by vás to nenapadlo, takže to jde, stačí chtít. Chybám se často vyhnout nelze, ale neměly by být hlavním rysem psaného projevu.
Abych byl taky něčím přínosný, přidám k dobru stránku, která s českým jazykem stručně, ale účinně pomůže:
http://pravopisne.cz/2009/02/jak-se-naucit-pravopis/