Autor Téma: !!!! MALTITOL -- POZOR -- TOXICKÁ ZÁLEŽITOST !!!!!  (Přečteno 816 krát)

Offline DartVader

• 10 a více
!!!! MALTITOL -- POZOR -- TOXICKÁ ZÁLEŽITOST !!!!!
« kdy: Dubna 05, 2025, 20:03:04 »
Nazdar,
chtěl bych se tímto podělit o nechtěnou zkušenost s maltitolem. Týden zpět jsem documlal bonbóny proti nachlazení a začal jsem přemýšlet, čím je nahradit, protože ač na bonbóny nejsem, bylo to příjemné. Protože zároveň do sebe nepotřebuju rvát zbytečné cukry, napadl mě erythritol, který mám jinak v oblibě. Přečetl jsem si článek o polyolech, kam erythritol patří, dozvěděl se o dalších sladidlech ze skupiny polyolů a také to, že zde existuje jedno sladilo, které může mít projímavé účinky a přinášet střevní potíže. Co jsem si to dočetl a zjistil, že si doma vyrobit vlastní tvrdý bonbón nebude tak snadné jak by se na první dobrou mohlo zdát, mě napadlo želé. A taky jsem zjistil, že se prodává želé "bez cukru" a protože mám Haribo veskrze rád, tak jsem si jej objednal. Když jsem si dnes balík vyzvedl, doma ho otevřel, nedalo mi to a okusil, ačkoliv jsem je měl primárně do auta do práce. Jeden kus vystřídala hrst, pak druhá, třetí a nakonec to bylo zhruba 200-300 gramů. Fajn, po pytlíku medvědů od Hariba mě vždy nepříjemně pálila pusa a vždy jsem si po jejich konzumaci říkal, že už nikdy víc, no tady jsem ten pocit neměl. Jen dodám že jsem následně zjistil že hlavní surovinou je malitolový sirup, že tedy není úplně bez cukru, má energii kterou tělo dokáže metabolizovat a zvyšuje GI. Takže první fail.

Hodinu po konzumaci se dostavila bolest břicha. Zpočátku mírná, pak silnější, až jsem se nakonec odbelhal do ložnice, že si lehnu a snad to zaspím. Nezaspal jsem nic, za to jsem šel na záchod a tam začalo to pravé rodeo. Neumím vyjádřit slovy kolik toho ze mě vyšlo, ale bylo toho hodně, bylo to nekontrolovatelné a byla to střelba. Když jsem úkon dokončil, prozřetelně jsem si na sebe navlekl plenu kdyby náhodou, nakonec jsem ještě v břiše nějaké křeče cítil. A v tom to přišlo. Hned jak jsem ji nasadil, začalo to samovolně střílet jako bych před tím půl hodinu neseděl na záchodě. Po dalších asi patnácti minutách jsem se odebral do sprchy, bylo mi totiž jasné že v tomhle žít dlouhodobě nechci. A taky že ano, nebýt svrchních pvc kalhotek, tak by byla ta tekutá směs všude po bytě. Jakkoliv plena bojovala statečně, takový nápor a takovou nálož prostě neudržela. Je tedy pravda, že jsem neviděl protečení skrz, protože má fólii zvenku, ale asi směs vytekla kolem stehen. Nebýt kalhotek, tak je vymalováno, a to doslova.

Takže po sprše, kde moje martyrium pokračovalo, jsem se zabalil pro jistotu ještě jednou a teď čekám co bude.

Takže všem doporučuji, nekupovat si takové potraviny/sladkosti, které obsahují nebo jejichž hlavní surovinou je maltitol/maltitolový sirup, pokud jste jako já a jeden medvěd, jeden čtvereček čokolády vám nestačí a místo toho sníte celou tabulku, jinými slovy se neudržíte. Jsem rád, že jsem si to zažil doma, doufám že mi obtíže pominou než pojedu do práce. Kdyby mě to chytlo za volantem, tak je se mnou konec.

Na matky, které žijí zdravě a chtějí své děti krmit zdravými potravinami apeluji obzvlášť. Tohle do rukou dětem nepatří. Já to asi vyhodím, aby mě nepřepadl zase blbý nápad si dát někdy v budoucnu.

Offline ababyi

• Administrator
  • 101 a více
    • mmmm.sk
Re:!!!! MALTITOL -- POZOR -- TOXICKÁ ZÁLEŽITOST !!!!!
« Odpověď #1 kdy: Dubna 05, 2025, 20:57:39 »
Dík za tip ;)

Offline DartVader

• 10 a více
« Odpověď #2 kdy: Dubna 06, 2025, 11:46:35 »
Asi bych měl říct rádo se stalo, ale raději odpovím kulantně. Pokud se někdo chce zesrat z podoby tak prosím, ale myslím si že to za ty křeče nestojí. Samozřejmě můžete experimentovat s množstvím, no mě tedy množství odpovídající váhově pytlíku Haribo z krámu nepřijde úplně moc na to, jakou paseku to způsobilo.

Jinak noc jsem přežil bez úhony, udržel jsem to uvnitř. I tak ale moje vodnaté drama pokračuje, již bez bolesti břicha, uvnitř je ale stále cítit virbl.

Offline DartVader

• 10 a více
« Odpověď #3 kdy: Dubna 19, 2025, 12:52:58 »
UPDATE:

No co bych pro vás neudělal. Želé jsem nevyhodil, prostě překonám svůj stín a omezím se na konzumaci několika medvědů najednou. Objednal jsem si nějaké zboží z Grizly a k němu přihodil čokolády bez cukru, jednu mléčnou, druhou hořkou. U jedné jsem o přítomnosti maltitolu věděl, u druhé ne. I zde jsem překonal svůj stín a celou tabulku jsem nesnědl.

Výsledky: Po konzumaci 62,5 g mléčné čokolády Healthy CO (u které výrobce uvádí obsah 41,6 g polyolů z 50,4 g sacharidů celkově) + 20 g hořké čokolády Gymbeam (ze které ovšem obsah polyolů nelze vyčíst) a asi 10 ks medvědů z minula, na mne přišla lehká až neznatelná bolest v bříše, bez křečí, ale virbl ve střevech byl cítit a rutinní návštěva záchodu se protáhla na tři seance. Ani jsem nestačil zavřít dveře, už jsem si šel zase sednout. Takhle se to opakovalo dvakrát.

Rozuzlení: Možná mám na maltitol jen vyšší citlivost, možná je to normální. Možná se jen výrobci (Gymbeam) snaží odnaučit lidi konzumovat sladkosti  ;)