Velikost cévek bych volil pro začátek 14Ch s nižším průměrem se už blbě pracuje (se kroutí) a naopak větší než 16CH nemusí všem
sedět.
Co se týká infekcí tak je to opravdu široké téma, v odborné literatuře jsem se dočetl, že riziko infekce stoupá s délkou zavedení katetru. Při jednorázovém cévkování odborníkem (správně lékařem) je prevalence infekcí do 40let věku (budu se zabývat jen muži) 8% Se stoupajícím věkem procento výrazně roste (zvětšená prostata, snížená imunita, jiná onemocnění, diabetes, urolitiáza, vlhké prostředí plen) Pernamentní katetr je v celé délce osídlen již po 72 hodinách od sterilního zavedení, většinou se infekce zanese již při zavádění, poškození sliznic je důležitým faktorem pro uchycení bakterií.
Nejčastější G- bakterie způsobující infekce moč cest jsou fekální E.coli, enterobacter, pseudomonas, Klepsiella pneumoniae a velmi odolnej, rezistentní vůči antibiotikům Proteus mirabilis a vzácně Stafylococus.
Příznaky zánětu moč cest:
Časté nucení na močení, bolest při močení a domočování, krev v moči, neobyklý zápach a zákal, lehká horečka, bolest v podbřišku a odbornějc se objevují leukocyty, dusitany, krev, PH nad 6 v moči, pozor při teplotě nad 38,5°C podezření na zánět ledvin!
Léčba:
podávají se chemoterapeutika s vysokou koncetrací v moči nebo cefalosporiny 3 a 4 gen...
Tak tohle je můj pohled na záněty močových cest a moč měchýře, neléčenej močák může přejít v zánět ledvin, několikrát jsem ledviny měl a není nic příjemného dva týdny ležet v nemocnici na kapačkách a první dni prozvracet a v šílenejch bolestech.
Doufám že jsem trošku osvětlil tohle téma infekcí, rizikovost cévky v plínce si přeberte sami, máte vlastní hlavu a všechno děláte na vlastní riziko!