Abdl > Plenky
Vzpomínky na minulost
gumidek:
Ahoj všem příznivcům starých věciček.
Dnešní foto je trochu o něčem jiném. Strhával jsem staré tapety a tahle reklama mě pobavila. Pro neregistrované - plenkové kalhotky to nejsou a ani nic podobného. A dávat fotku jinam nebudu, takže smůla. Příjemné vzpomínání ;),zdraví g
gumidek:
Ahoj všem příznivcům retra. Tuhle jsem brouzdal po netu a hledal. Už nevím co, ale do oka mi padnul jeden zajímavý odkaz. Fatra Napajedla vydala k výročí svého vzniku publikaci. Kdyby jste ji někdo hledal, tak je to publikace k 80. výročí. Je to spíš jen o povídání a takové ohlédnutí za historií podniku. Je tam i pár fotek, ale vše jen dokumentační. Proč to tu zmiňuji? V publikaci jsem našel zmínku o tom, že v roce 1941 zařadila Fatra do svého výrobního programu i výrobu dětských plenkových kalhotek. Tohle byla pro mě naprostá novinka, tak nějak jsem si vždy myslel, že první plenkové kalhotky tu začali šít v Prodexu. V publikaci je o tom fakt jen zmínka. Zkoušel jsem kontaktovat i někoho z archivu ve Fatře, ale k výrobě plenkových kalhotek mi nic bližšího nesdělili. Dost toho spláchla povodeň. Pro mě tenhle objev aspoň znamená jedno. Když se hovoří o plenkových kalhotkách, dost lidí jim ještě říká "gumové". V podstatě ale všechny historické kalhotky, které mám, s gumou nemají vlastně nic společného. Tedy až na gumu v nohavičkách a v pase. Ale tahle publikace naznačuje, že v tom roce 1941 ty kalhotky byly opravdu gumové, nebo skoro gumové. Fatra se zabývala výrobou materiálu, který měl nahradit tehdy nedostatkový latex. No a tak začali s produkcí měkčeného PVC. Tehdy asi hodně měkčeného, takže podoba s gumou tu byla na místě. A tady tuším, proč ještě dnes někdo používá název "gumové kalhotky". Tradice má v tomhle docela dávnou historii a pevné kořeny :). Hezký den, ať už v gumě, igelitu, latexu či jen tak. Zdraví gumidek ;)
pudrovany:
díky za příspěvek :)
gumidek:
Ahoj všem příznivcům historie, plen a igelitu (nebo gumě). Už jsem tu několikrát zmiňoval, že do své sbírky už toho moc nového asi neseženu. Nu, občas se podaří i zázrak. Na inzerát jsem sehnal vázací kalhotky, o kterých jsem ani netušil, že byly v prodeji. Jsou to sice typické vázačky z Jitexu, ale v barevném provedení, které až tak typické není. Ještě jsem je neviděl. A i látka je trochu jiná, než bývalo zvykem. Není to takový ten hladký silon, je to nějaký krepový materiál. Dávám foto sem i na úložiště, které najdete na adrese:
https://1drv.ms/f/s!ApxASTDAVXwZgQ9fK-DrJTBug2Aw
Hezké pokoukání :),g
gumidek:
Ahoj všem, kdo s nostalgií vzpomínají na krásné plenkové kalhotky s igelitem či gumou (jak je komu libo). Nic nového jsem už do své sbírky nesehnal, asi už je vše buď rozprodané nebo v historickém nenávratnu. Občas si prohlížím to, co jsem poschraňoval a občas někomu i poskytnu to potěšení si skutečnou historii omakat. Tuhle jsem opět něco hledal a když už jsem měl rozbaleno, tak jsem si řekl, že zkusím nějakou zajímavou fotku, třeba jako tapetu na monitor pro skalní fandy. Takže tady je můj pokus. Jestli se líbí a zatoužíte po lepším rozlišení, pak stačí poslat SZ a já fotku pošlu.
Navigace
[0] Seznam témat
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Přejít na plnou verzi