Ahoj všem příznivcům retra. Tuhle jsem brouzdal po netu a hledal. Už nevím co, ale do oka mi padnul jeden zajímavý odkaz. Fatra Napajedla vydala k výročí svého vzniku publikaci. Kdyby jste ji někdo hledal, tak je to publikace k 80. výročí. Je to spíš jen o povídání a takové ohlédnutí za historií podniku. Je tam i pár fotek, ale vše jen dokumentační. Proč to tu zmiňuji? V publikaci jsem našel zmínku o tom, že v roce 1941 zařadila Fatra do svého výrobního programu i výrobu dětských plenkových kalhotek. Tohle byla pro mě naprostá novinka, tak nějak jsem si vždy myslel, že první plenkové kalhotky tu začali šít v Prodexu. V publikaci je o tom fakt jen zmínka. Zkoušel jsem kontaktovat i někoho z archivu ve Fatře, ale k výrobě plenkových kalhotek mi nic bližšího nesdělili. Dost toho spláchla povodeň. Pro mě tenhle objev aspoň znamená jedno. Když se hovoří o plenkových kalhotkách, dost lidí jim ještě říká "gumové". V podstatě ale všechny historické kalhotky, které mám, s gumou nemají vlastně nic společného. Tedy až na gumu v nohavičkách a v pase. Ale tahle publikace naznačuje, že v tom roce 1941 ty kalhotky byly opravdu gumové, nebo skoro gumové. Fatra se zabývala výrobou materiálu, který měl nahradit tehdy nedostatkový latex. No a tak začali s produkcí měkčeného PVC. Tehdy asi hodně měkčeného, takže podoba s gumou tu byla na místě. A tady tuším, proč ještě dnes někdo používá název "gumové kalhotky". Tradice má v tomhle docela dávnou historii a pevné kořeny

. Hezký den, ať už v gumě, igelitu, latexu či jen tak. Zdraví gumidek