abdl starší - jen převedeno z minulého fóra, zamčeno > Ostatní
DŮLEŽITÉ!
13jh02:
--- Citace: "Fallen_Angel" ---Tohle mi přijde jako zajímavé téma. Šetřit energii se snažím, kde se dá, protože mě docela štve, jak energetické společnosti (společnost - ČEZ) odírají zákazníky. Upřímně řečeno výhledově bych si chtěl pořídit domek s co největším počtem fotovaltaických článků a na zástupce ČEZu už pak jen pouštět psy.
--- Konce citace ---
A po dlouhé zimní večery budeš potmě? Víš na kolik vyjde taková fotovoltaická elektrárna na rodinný domek? Víš, co obnáší údržbu, a další činnosti kolem toho? Asi ne, když vedeš takovéhle řečičky. Raději nakup akcie ČEZu a inkasuj dividendy. Elektřina tě vyjde o něco levněji.
marco:
Jsem to vyřešil. Normálně jsem připojenej k rozvodné síti ale povedlo se mi sehnat panely po bouračce náklaďáku. Maj buď naraženej rám nebo mírně naprasklý sklo. Je jich 6 Ks 12V 140W 8A stály 500Kč kus. K tomu řídící jednotka, balancér, měnič 12/230 V, a dvě 100Ah gelové baterie ty byly nejdražší (1000 Kč kus ani se neptám kde je sebrali).
Běží mi na tom dekstop, TV, NTB, osvětlení v celém bytě a spousta dalších drobností. Pokud hrozí že dojdou baterie elekronika automaticky přepne na síť během milisekund, nebejt kontrolek tak to ani nepoznám.
A pro případ že by někoho napadlo :arrow: nejsem ekoterorista. Používám jednorázové plenky :lol: tři denně
tretioko:
Gelovky jsou nejhorsi baterky na svete... Pockej az budou bez voltu a zacne poradne mrznout.
marco:
Doma nikdy nezmrznou a řídící jednotka je odpojí při 10,4V. Jsem s nima spokojenej. Byly nové a za pakatel.
tretioko:
No aspon ze je nemas nekde na pude apod., kde by ti zmrzly urcite. Nejhorsi baterky jsou prave gelovky a Ni-MH, naopak celkem slusny (ale neradi vybijeni vysokym proudem) Li-Ion a Ni-Cd (ty uz je ale snad zakazany vyrabet) - ty byly neznicitelny. Taky jsem se setkal s Ni-Fe, to byly drzaky, ale dost tezky... Oloveny baterky uz me minuly (ty jsou asi taky zakazany vyrabet, nejspis este dyl nez ty Ni-Cd...)
Navigace
[0] Seznam témat
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Přejít na plnou verzi